MENI
27.4.2010

Uspješno okončan projekat "Otvoreni parlament - zašto izaći na izbore"



Parlamentarna skupština BiH je u saradnji sa Misijom OSCE u BiH i Omladinskom informativnom agencijom BiH uspješno je okončala projekat "Otvoreni parlament - Zašto izaći na izbore" koji je, između ostalog, imao za cilj mladima ukazati na mogućnost da već ove jeseni na općim izborima mogu ostvariti biračko pravo, odnosno izaći na izbore i glasati.  

U okviru projekta su izvršene četiri tematske prezentacije za 217 maturanata i učenika trećih razreda srednjih škola iz cijele BiH, tokom kojih su mladi informisani o važnosti glasanja i biranja predstavnika građana, ulozi i odgovornosti parlamentaraca, kao i načinima na koje se parlamentarci mogu učiniti odgovornim za izborna obećanja i zakonodavni rad.
Mladi iz Širokog Brijega, Mostara, Jablanice, Trebinja, Orašja, Brčkog, Bijeljine, Tuzle, Srebrenice, Foče, Goražda, Sarajeva, Kiseljaka, Bihaća, Banje Luke i Viteza, su osim upoznavanja sa osnovnim funkcijama Parlamentarne skupštine BiH i važnosti izlaska na izbore, kroz razgovore sa poslanicima iz Predstavničkog doma i delegatima iz Doma naroda PS BiH, imali priliku dobiti odgovore i na druga, njima interesantna pitanja.
Inače, Parlamentarna skupština BiH od maja 2005.g. realizira program "Otvoreni parlament", kao prvi i za sada jedini projekat organiziranih grupnih posjeta jedne nekoj od institucija na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući ovom projektu Parlamentarnu skupštinu do sada je posjetilo više od 6.000 gostiju iz naše i više od 30 zemalja svijeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću